ידועים בציבור
ידועים בציבור הם שני צדדים, המנהלים חיים משותפים, כבעל ואשה, אשר מתגוררים יחד תחת קורת גג אחת, המנהלים משק בית משותף, אולם לא נישאו זל"ז.
מי שאינו מוכן שיחולו עליו ההסדרים המוענקים לידועים בציבור על פי הדין – צריך לערוך הסכם לחיים משותפים, שיהא בעל תוקף מחייב (אשר אין חובה לאשרו בפני בית המשפט), וכן לערוך צוואה, בהתאם לאמור בהסכם לחיים משותפים.
משרדנו מתמחה בנושא ידועים בציבור ועוסק בתחום זה שנים רבות. פנו למשרדנו לתאום פגישה בנושא.
המשך לקרוא…
מי הם הידועים בציבור?
ידועים בציבור הם בני זוג שלא נישאו כדת וכדין. על פי הפסיקה בישראל, כדי שייחשבו בני הזוג לידועים בציבור עליהם לקיים את הדברים הבאים:
– להיות ביחסים אינטימיים הדומים לחיי בעל ואישה
– לנהל משק בית משותף כפועל יוצא מחיי המשפחה המשותפים
תנאים אלו נובעים מהפסיקה הקיימת ולא מחקיקה מסודרת בנושא ידועים בציבור, כך שאין הם מחייבים ונתונים לשיקול דעתו של בית המשפט.
לא קיימת חקיקה מפורשת המעגנת את מעמדם של ידועים בציבור, אך קיימת פסיקה בנושא שמקנה לידועים בציבור זכויות שונות.
הידועים בציבור חיים יחד במסגרת הסכמה הדדית בעל פה או חוזה שבכתב והם רואים עצמם בני זוג לכל דבר ועניין. המדינה מכירה בחיים המשותפים הללו כחיי זוגיות הדומים בעיקרם לחיי נישואין. כללי הידועים בציבור הכו שורשים במערכת החקיקה שלנו ומעל 20 חוקים מקנים מעמד משפטי וזכויות שוות לידועים בציבור כאילו היו בני זוג נשואים (חוק הירושה, חוק הביטוח הלאומי ועוד).
היום ישנה הקלה ב"תנאי הכניסה" למעמד הידועים בציבור. בעבר רק זוגות אשר חיו באופן קבוע תחת קורת גג אחת, קיימו יחסים אינטימיים וניהלו משק בית משותף נחשבו כידועים בציבור. לאחרונה קבע ביהמ"ש כי ידועים בציבור הינם זוגות אשר חיים יחד רק 3 חודשים, גם זוגות אשר לא חיים באופן קבוע תחת קורת גג אחת וגם זוגות אשר שומרים על הפרדת מגורים ולינה ולכל אחד מהם דירה משלו.
מהו מקור המונח?
מקורו של מונח זה, בפסקי הדין שנתן בית המשפט העליון בישראל, עוד בשנת 1948 כאשר הופיעו בפניו בני זוג אשר חיו יחד ללא נישואין היה זה בית המשפט שכינה אותם ידועים בציבור.
מהו משק בית משותף?
ביטוי זה מגדיר שותפות בין בני זוג ידועים בציבור.
המבחן הקובע, פירושו שיתוף במקום מגורים, אכילה שתייה הלבשה ושאר צרכים של האדם, כאשר כל אחד מקבל את הדרוש לו ותורם – אם מכספו ואם מטרחתו ועמלו – את חלקו כפי יכולתו ואפשרויותיו. על מנת שבני זוג יוכרו כידועים בציבור, די בקיום חיים משותפים.
מי הם הידועים בציבור?
– יש הסוברים שמוסד הנישואין הוא טוב ויפה – אולם אינם מעוניינים להיות במוסד.
– יש זוגות שזהו להם פרק ב' בחייהם והם אינם רואים טעם בנישואין, בין היתר כשאין בכוונתם או ביכולתם להביא ילדים לעולם.
– יש זוגות שזכאים להטבות כלכליות שיופסקו, אם יינשאו.
– ישנם בני זוג מאותו מין, אשר המדינה לא מכירה בנישואין בין בני אותו המין.
– יש זוגות שמנועים מלהינשא מסיבות הלכתיות – למשל כהן וגרושה שהדין הדתי אוסר עליהם להינשא או ממזר ומי שאינה ממזרה, מי שנשואה לאחר ועוד.
מתי בית המשפט ידון בזכויות הידועים בציבור?
בית המשפט אינו רשאי לתת פסק דין שכל מטרתו לקבוע כי צדדים הם או שאינם ידועים בציבור. בימ"ש יכול להכריע בשאלה זו, אגב אורחא, כדי לבדוק אם אותו ידוע בציבור זכאי לזכויות מסוימות, אם לאו.
אם לא ערכו בני הזוג הסכם זוגיות, והם מבקשים לקבל הכרה כבני זוג יהא עליהם להוכיח את זוגיותם באמצעים אחרים – לרבות פניה לבית המשפט בבקשה לקבל פסק דין הצהרתי בדבר הזוגיות.
הסכם לחיים משותפים
יוצר מערכת יחסים משותפת, המוכרת בחוק. מדובר בחוזה בעל תוקף משפטי, שנחתם בין שני בני זוג, ובו הם קובעים את מערכת החובות והזכויות ביניהם בשלב מיסוד הקשר וניהולו כמו גם בעת פירוקו.
יש לערוך את ההסכם אצל עורך דין הבקיא בתחום כדי לוודא שניסוחו יבטא את אורח החיים האמיתי של הצדדים. רק כך יצליח ההסכם לספק לבני הזוג בעתיד את ההגנה הנדרשת. את ההסכם ניתן לאשר בבית המשפט אולם אין חובה חוקית.
פנו למשרדנו לתאום פגישה בנושא כדי לקבל מידע מקיף על זכויותיכם (ויש רבות כאלו: רכוש, ירושה, מזונות משכנתא קצבאות הביטוח הלאומי ועוד).
מסמך זה אינו מחליף ייעוץ משפטי!